Latinsko ime: Emblica officinalis
Angleško ime: Indian Gooseberry
Slovensko ime:
Sanskrtsko/Indijsko ime: Amalaki

Vpliv na doše: ↓P, ↓V, ↑K (če je povečana)
Vpliv na tkiva po Ajurvedi: deluje na vsa tkiva
Organski sistemi: krvožilni, prebavni in izločala

Del rastline, ki ga uporabimo: sadež

 

19,50

Kategoriji: ,

Ajurvedski preparat, ki preprečuje nastanek prostih radikalov.

Vrsta Phyllantus emblica L. syn. Emblica officinalis L. – v sanskrtu Amalaki – je rastlina, ki raste v Indiji. Njena uporaba je v ajurvedi zelo razširjena, saj naj bi bil njen sadež najboljši med vsemi kislimi sadeži in najustreznejši za ohranjanje zdravja in dobrega počutja.

Ker je poln antioksidantov, je primeren za preprečevanje oksidativnih poškodb in krepitev organske fiziološke zaščite pred prostimi radikali. Je osnovna sestavina vseh ajurvedskih izdelkov rasayana (pomlajevalni izdelki). V primeru utru- jenosti, šibkosti ali malodušja učinkuje zelo poživljajoče. Svež plod rastline Phyl- lantus emblica vsebuje L-askorbinsko kislino (vitamin C), ki predstavlja skoraj eno desetino njegove teže.

To zelišče je še posebej učinkovito pri povečani Pita doši in je med najučinkovitejšimi “pomlajevalci”. Pozitivno vpliva na zobe, kosti, kri, lase in nohte. Je verjetno največji naravni vir vitamina C (3000 mg na sadež), poleg tega vsebuje še citokinom podobne substance, ki jih imenujemo zeatin (z.ribozid, z.nukleotid).

Drevo raste kot divje na Indijskem podkontinentu. Cveti v Marcu in Maju, sadež dozori v hladni sezoni. Divji sadež je ponavadi majhen in meri 2-2.5 cm v premeru in ima 7-10g. Listi so pernati, z malimi, podolgovatimi lističi.

Farmacevtska oblika in količina: zelišče je stisnjeno v tablete, neto teža tablete je 400 mg, v plastenki je 60 tablet.

S.(Priporočena količina uporabe): 1/2 tablete 2x dnevno pred jedjo vsaj dva meseca.

 

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Amalaki”

Podobni izdelki