Latinsko ime: Terminalia chebula
Angleško ime: Chebulic Myrobalan
Slovensko ime:
Sanskrtsko/Indijsko ime: Haritaki

Vpliv na doše: ↓V, ↓K
Vpliv na tkiva po Ajurvedi: deluje na vsa tkiva
Organski sistemi: živčni, dihalni, prebavni, izločala

Del rastline, ki ga uporabimo: sadež

19,50

Kategoriji: ,

Ajurvedski preparat, ki blagodejno vpliva na delovanje prebavil in jeter.

Izvlečki iz plodov rastline haritaki (Ter- minalia chebula Retz.) spodbujajo proces razstrupljanja in omogočajo naravno izločanje strupenih snovi, ki se kopičijo ali so se že nakopičile v telesu. Upo- raba izdelka Haritaki lahko pomaga pri boljšem delovanju črevesja, ko je to upočasnjeno zaradi premajhnega vnosa vlaknin s hrano ali zaradi nepravilne pre- hrane.

Haritaki spodbuja tek in prebavo. Rastli- na Terminalia chebula izhaja iz Indije, kjer ji zaradi njenih izrednih učinkovin in številnih področij delovanja pravijo tudi kraljica zdravil. Znana je tudi pod drugi- mi imeni: pranada – prinašalec življenja, suda – nektar, vishakapriya – prinašalec zdravja.       Edinstveno        in         nenavadno rastlino uporabljajo tako za uravnavanje prevelikih količin določenih snovi kot za uravnavanje pomanjkanja določenih snovi v vseh treh doshah.

Terminalia chebula je, kljub neprijetnemu in zelo grenkemu okusu, eno izmed najpomembnejših zelišč v Ajurvedi. Deluje pomlajevalno na Vato, regulira Kapho in zmanjšuje Pito samo takrat, ko je ta povečana. Je eno izmed osnovnih zelišč v več-zeliščnem pripravku Triphala.

Terminalia chebula je srednje veliko drevo z zaokroženo in razvejano krošnjo. Ima temno rjavo lubje in eliptične liste. Zrel koščičast sadež ima gladko površino, je petkotne oblike in v dolžino meri 2.5 do 4 cm. Raste v sub-Himaljskem področju in v listnantih gozdovih Indije. Pogosto je poznan tudi pod imenom harar.

Farmacevtska oblika in količina: zelišče je stisnjeno v tablete, neto teža tablete je 400 mg, v plastenki je 60 tablet.

S.(Priporočena količina uporabe): 1 tableta 2x dnevno pred jedjo vsaj dva meseca.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Haritaki”

Podobni izdelki